שינה-נדודי שינה והפרעות שינה
הפרעות שינה ונדודי שינה הן בעיות שכיחות המשפיעות על מיליוני אנשים ברחבי העולם. מחקרים מצביעים על כך שלשינה יש תפקיד חשוב בבריאות הכללית, והשפעתה מתפרסת על תחומים שונים, כולל המערכת החיסונית, יכולות קוגניטיביות, והיבטים נוספים של הבריאות הנפשית והפיזית. חוסר שינה כרוני, המכונה גם "חסך שינה", מלווה לעיתים בהשלכות בריאותיות קשות ומעלה את הסיכון למחלות פיזיות ונפשיות.
### השפעת חוסר שינה על המערכת החיסונית
אחד ההיבטים המרכזיים שנחקרו בהקשר לחוסר שינה הוא השפעתו על המערכת החיסונית. מספר מחקרים הצביעו על כך שחסך שינה, במיוחד כאשר הוא כרוני, משפיע לרעה על תפקוד מערכת החיסון. במחקר שנערך באוניברסיטת קליפורניה, לדוגמה, נמצא כי אנשים שחווים חוסר שינה מתמשך נוטים לפתח דלקות כרוניות. והגוף נעשה חשוף יותר לזיהומים, וירוסים ומחלות.
בעבודה נוספת שנערכה באוניברסיטת פנסילבניה, נמצא כי אנשים שישנים פחות מ-6 שעות בלילה נוטים יותר לחלות במחלות ויראליות, כמו הצטננות.
### לחוסר שינה השפעה על חשיבה וזיכרון
מעבר להשפעות הפיזיות, לחוסר שינה יש גם השפעות משמעותיות על תפקודי המוח, בעיקר על יכולת החשיבה והזיכרון. מחקרים מראים כי חוסר שינה כרוני גורם להפרעות קשב וריכוז, להאטה בעיבוד המידע, ומשבש את תפקוד הקשרים העצביים במוח.
הפרעות זיכרון: שינה היא תקופה חיונית לקונסולידציה של זיכרון – התהליך שבו המוח "מייצב" את הזיכרונות ומעביר אותם מאחסון קצר טווח לאחסון ארוך טווח. חסך שינה פוגע בקונסולידציה זו, מה שעלול להקשות על למידת מידע חדש ועל היכולת לשלוף מידע ישן.
### השפעות נוספות של חוסר שינה
מלבד הפגיעה במערכת החיסון ובתפקודים הקוגניטיביים, חוסר שינה משפיע גם על מערכות אחרות בגוף. לדוגמה, חוסר שינה גורם לשינויים ברמות ההורמונים בגוף, כמו עלייה בהורמון הלחץ (קורטיזול) וירידה ברמות הורמון הגדילה. הורמונים אלה משפיעים על מצב הרוח, תיאבון ואנרגיה כללית.
נוסף על כך, מחקרים הראו שחסך שינה מגביר את הסיכון להשמנת יתר, שכן הוא משנה את פעילות ההורמונים גרלין ולפטין, המשפיעים על תחושת הרעב והשובע.
כמו כן, ישנה השפעה שלילית על מערכת הלב וכלי הדם, וחסך שינה נמצא כגורם סיכון למחלות לב ולחץ דם גבוה.
במה אני משתמש:https://bestlifeenergy.com/product/dreams/